Podjetja 10.5.2015 10:49

Dijaško podjetje leta ustanovili dijaki Gimnazije Ravne na Koroškem

Ravne na Koroškem/Ljubljana, 10. maja - V okviru programa Moje podjetje je minuli teden v Ljubljani potekal drugi sejem dijaških podjetij. Na njem je posebna žirija naziv dijaško podjetje leta podelila podjetju Ariera z Gimnazije Ravne na Koroškem. V posebnem tekmovanju pod okriljem Hyundaija pa je zmagalo podjetje e-skiro iz Šolskega centra Škofja Loka.

Ljubljana. Dijaki, učenci, študenti, šola, učenje. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dijaki, učenci, študenti, šola, učenje.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Sejem dijaških podjetij predstavlja vrhunec programa Moje podjetje, ki poteka pod okriljem Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih in mladim omogoča prvo podjetniško izkušnjo v življenju.

Mladi v enem letu prehodijo pot podjetnika od poslovne ideje do poslovanja in zaprtja podjetja. Značilnost programa je poslovanje z realnimi finančnimi sredstvi, je sporočil koordinator programa Moje podjetje v Sloveniji Anton Kokalj.

Žirija, ki jo sestavljajo podjetniki, je ocenjevala inovativnost, obseg prodaje, kakovost poslovnega poročila, reklamno predstavitev ter urejenost stojnice. Z upoštevanjem vseh kategorij je žirija naziv dijaško podjetje leta podelila podjetju z ravenske gimnazije. Podjetje Ariera se bo tako udeležilo evropskega sejma dijaških podjetij, ki bo konec julija v Berlinu.

Sedem podjetij pa je tekmovalo v posebni kategoriji Veščine za prihodnost (Skills for the future), ki ga na evropski ravni podpira Hyundai. V tej kategoriji je zmagalo podjetje iz škofjeloškega šolskega centra, ki se bo udeležilo evropskega tekmovanja v tej kategoriji.

Program Moje podjetje je letos potekal v 17 srednjih šolah po Sloveniji. Udeležilo se ga je več kot 200 dijakov, ki so ustanovili 29 dijaških podjetij.