#družba 24.4.2015 16:53

Prek Eko sklada do 22 milijonov evrov nepovratnih sredstev

Ljubljana, 24. aprila - Eko sklad je danes v uradnem listu objavil javna poziva, na podlagi katerih bo možno dobiti 22 milijonov evrov nepovratnih sredstev za nove naložbe v ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah. Pri večini ukrepov je višina spodbude omejena na 25 odstotkov priznanih stroškov naložbe.

Hrvaška, Samobor. Zima, sneg, hiše, strehe, cerkev, sončni vzhod, sončni zahod. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Samobor.
Zima, sneg, hiše, strehe, cerkev, sončni vzhod, sončni zahod.
Foto: Hina/STA

Danes objavljena razpisa sta bila dolgo pričakovana, tako kot nasploh vse letošnje aktivnosti Eko sklada. Zaradi pozne vladne potrditve poslovnega in finančnega načrta sklada so aktivnosti stale, gospodarstvo in drugi uporabniki pa so bili zaradi tega kritični. S tem naj bi namreč nastajala škoda, saj so bile na čakanju tudi številne okoljske investicije.

Spodbude bodo namenjene za vgradnjo solarnega ogrevalnega sistema, vgradnjo kurilne naprave za centralno ogrevanje na lesno biomaso, vgradnjo toplotne črpalke, priključitev starejše stavbe na daljinsko ogrevanje na obnovljivi vir energije in vgradnjo energijsko učinkovitega lesenega zunanjega stavbnega pohištva.

Poleg tega bodo spodbude namenjene tudi za toplotno izolacijo fasade in strehe, vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka, gradnjo ali nakup pasivne oz. skoraj nič energijske stanovanjske stavbe in celovito obnovo starejše stanovanjske stavbe, nakup stanovanja v tri in večstanovanjski stavbi, prenovljeni v pasivnem oz. skoraj nič energijskem razredu.

Višina spodbude je pri večini ukrepov, za katere je mogoče dodeliti nepovratna sredstva, omejena na 25 odstotkov priznanih stroškov naložbe, hkrati pa je določena omejitev v nominalnem znesku.

Z namenom doseganja večjih prihrankov energije so pri nekaterih ukrepih, ki so predmet nepovratnih finančnih spodbud, nekoliko ostrejši kriteriji za pridobitev nepovratnih sredstev v primerjavi z lanskim letom.

Eko sklad je danes v uradnem listu objavil tudi javna poziva za kreditiranje okoljskih naložb občin in drugih pravnih oseb v letošnjem letu.

Za različne okoljske naložbe občin na področju varstva zraka in podnebja, varstva voda in učinkovite rabe vode ter ravnanja z odpadki bo na voljo osem milijonov evrov kreditnih sredstev po obrestni meri trimesečni euribor plus 1,8 odstotka in odplačilno dobo do 15 let z vključenim enoletnim moratorijem na odplačilo glavnice.

Za druge pravne osebe, samostojne podjetnike in zasebnike bo prav tako za vse naložbe, ki izkazujejo okoljske učinke, na že omenjenih področjih varstva okolja na voljo deset milijonov evrov kreditnih sredstev po obrestni meri trimesečni euribor plus 1,5 odstotka in odplačilno dobo do 15 let z vključenim enoletnim moratorijem na odplačilo glavnice.

Glede na to, da program porabe sredstev sklada za podnebne spremembe v letih 2015 in 2016 na vladi še ni sprejet, predvidoma bo v prvi polovici maja, bodo višje nepovratne finančne spodbude za naložbe občanov na t. i. degradiranih območjih na voljo predvidoma v juniju za investitorje iz devetih občin: Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto, Murska Sobota, Celje, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik.

Če bi investitorji iz omenjenih devetih občin radi začeli z deli takoj, lahko kandidirajo na danes objavljena javna poziva, vendar ne bodo upravičeni do višje nepovratne finančne spodbude. Kasnejše kandidiranje na javni poziv za dodeljevanje višjih nepovratnih finančnih spodbud iz sklada za podnebne spremembe ne bo možno, če bodo dela že v teku. Pomembno je torej, da se lahko z deli začne šele po oddaji vloge, poudarjajo na skladu.