Podjetja 25.4.2015 8:31

Postojnska jama dobila svoj muzej Krasa

Postojna, 25. aprila - Družba Postojnska jama ves svoj letni dohodek namenja novim investicijam, ki so namenjene bolj kakovostnemu doživetju obiska podzemnega sveta. Tako so pred nekaj dnevi odprli muzej Expo Postojnska jama kras, za katero so iz lastnih sredstev namenili kar tri milijone evrov.

Postojna. Turisti pred Postojnsko jamo. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Postojna.
Turisti pred Postojnsko jamo.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Po 111 letih želja in idej, ki so pretekla od prve misli o postavitvi muzeja Postojnske jame, smo odprli razstavno zbirko Expo Postojnska jama kras, ki je največja razstava o krasu in Postojnski jami kot njegovemu najbolj edinstvenemu pojavu," so sporočili iz družbe Postojnska jama.

Razstava je postavljena v nekdanjem notranjem hotelskem bazenu, v stavbi na začetku promenade, in pomeni pomembno dopolnitev obstoječe ponudbe ter nadgradnjo dosedanje interpretacije jame z novimi vsebinami, ki jih obiskovalci pri ogledu jame doslej niso spoznavali. Od odprtju je predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj poudaril, da je to največja stalna razstava o jami in kraških pojavih na svetu.

S pomočjo interaktivnih predstavitev so na razstavi prikazane vsebine, ki pričajo o nastanku in zgodovini turističnega razvoja najbolj znane turistične jame na svetu. Obiskovalci kras in kraške pojave spoznavajo preko projekcij različnih vsebin na tridimenzionalni maketi, ter odkrivajo posebnosti kraškega okolja in svetovne presežnike Postojnske jame na steni svetovne slave. V centru razstavnega paviljona pa se obiskovalec virtualno spustil iz površja v rove in dvorane Postojnske jame ter dobi občutek o razvejanosti največjega jamskega sistema.

Razstava bo zanimiva tako za obiskovalce, ki se s krasom in jamami srečujejo prvič, kot tudi za strokovnjake, so prepričani v Postojnski jami. Posebna pozornost bo namenjena najmlajšim, ki jih bosta skozi razstavo interaktivno vodila človeška ribica in hrošč drobnovratnik.

Posebnost razstave Expo Postojnska jama kras pa je tudi v tem, da je bila postavljena kor zasebni projekt. Celotna vrednost investicije je bila tri milijone evrov, večji del je bil financiran iz lastnih sredstev, okrog 230.000 evrov pa iz sredstev projekta IPA - kot del projekta Muzeji Jadrana bogatijo kulturni turizem (Museumcultour), kjer so sodelovali še partnerji iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Črne gore in Albanije.