#družba 19.4.2015 8:05

Objavljen prvi razpis za akcijska omrežja URBACT

Ljubljana, 19. aprila - Program URBACT, ki se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, je objavil prvi razpis za akcijska omrežja. Razpis je namenjen mestom, ki želijo oblikovati omrežja za izmenjavo znanj in izkušenj pri reševanju urbanih razvojnih izzivov, s katerimi se srečujejo. Rok za prijavo je 16. junij, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Program URBACT je namenjen povezovanju evropskih mest in občin za izmenjavo izkušenj in znanj na področju urbanih politik. Iz Slovenije je trenutno v tem programu zelo aktiven Maribor.

Glavni cilj akcijskih omrežij je izboljšati zmogljivost evropskih mest za upravljanje trajnostnih urbanih politik in krepiti njihove zmožnosti za oblikovanje celostnih strategij trajnostnega urbanega razvoja. S sodelovanjem v akcijskih omrežjih mesta izmenjujejo izkušnje in probleme ter oblikujejo nove ideje za reševanje izzivov, povezanih s trajnostnim urbanim razvojem.

Razpis je odprt za do 20 akcijskih omrežij, pri čemer je za vsakega od njih na voljo od 600.000 do 750.000 evrov. Za iskanje partnerjev pri projektu in projektnih idej je vzpostavljen partnerski forum. Objavljen pa je tudi razpis za strokovnjake, ki bodo nudili podporo omrežjem pri načrtovanju in izvajanju mednarodnih aktivnosti.