Startupi 1.4.2015 12:16

"Najpomembneje je, da ste stoodstotno predani svojim ciljem"

Ljubljana, 1. aprila - Najpomembnejša stvar za nadobudne podjetnike je, da se stoodstotno predajo svojim ciljem. Zelo pomaga tudi, da dobro spoznajo trg in nišo, na katero ciljajo, ter zberejo najboljše in najpametnejše sodelavce, je prepričan novozelandski podjetnik in investitor Nicholas Bartlett, ki je v Sloveniji pred kratkim odprl podjetje.

Ljubljana, kavarna Sputnik. Novozelandski podjetnik in investitor Nicholas Bartlett na dogodku Startup Cafe. Foto: Startup Cafe

Ljubljana, kavarna Sputnik.
Novozelandski podjetnik in investitor Nicholas Bartlett na dogodku Startup Cafe.
Foto: Startup Cafe

Bartlett o slovenskem ekosistemu startupov pravi, da je zelo odprt in gostoljuben. Še posebej so k temu pripomogli podjetniki, ki so živeli v tujini in se nato vrnili nazaj domov, na primer ustanovitelji Zemante.

Slovenija po njegovih besedah potrebuje več zgodb o uspehu. "Zaenkrat takih podjetij še ni veliko, a glede na to, da sedanji ekosistem pred petimi leti še ni obstajal, sedaj pa se vsako leto praktično podvoji, zato sem optimističen," je dejal na današnjem dogodku Startup Cafe v Ljubljani.

Barlett je v Sloveniji pred kratkim odprl podjetje The Kiwi Factory, ki je zaradi vlagateljev uradno registrirano v Veliki Britaniji. Po njegovih besedah gre za valilnico idej oziroma razvojno okolje, v katerem ideje spremenijo v produkte v čim krajšem času. Te produkte nato testirajo in če niso sprejemljivi, jih popravijo, če pa so uspešni, jih lahko izločijo v samostojno podjetje oz. startup. Za Slovenijo se je odločil zaradi dobrega nabora kadrov in obilja potencialnih kupcev v državi in širši regiji.

O tekočih projektih sicer še ne želijo govoriti. Kot je pojasnil soustanovitelj podjetja Boštjan Pišler, gre za programske in strojne rešitve za majhna in srednja podjetja, ki želijo izboljšati svojo produktivnost in optimizirati procese. V igri pa so tudi drugi projekti, saj so skupaj z novimi sodelavci dobili tudi precej dobrih idej, ki jih bodo poskusili realizirati.

Kot je še pojasnil Pišler, je v podjetju trenutno sedem zaposlenih, Bartlett pa je v podjetje vložil pol milijona evrov.