Podjetja Startupi 1.4.2015 9:22

Tržiška občina letos za spodbujanje podjetništva 150.000 evrov

Tržič, 1. aprila - Tržiška občina tudi letos s finančnimi sredstvi za podjetja spodbuja razvoj podjetništva. Razpis o dodeljevanju spodbud bodo predstavili danes popoldne, interesenti pa lahko vlogo na razpis oddajo do 22. aprila. Skupaj bo na voljo 150.000 evrov.

Tržič. Župan Občine Tržič Borut Sajovic. Foto: Anže Malovrh/STA

Tržič.
Župan Občine Tržič Borut Sajovic.
Foto: Anže Malovrh/STA

Razpis je namenjen mikro, malim in srednje velikim podjetjem s sedežem v občini. Njegov cilj pa je izboljšati konkurenčne pogoje na območju Občine Tržič za razvoj gospodarstva, spodbujanje investicijskih vlaganj zasebnega sektorja ter spodbujanje odpiranja novih delovnih mest, so sporočili z občine.

150.000 evrov je na voljo za različne ukrepe, in sicer je za spodbujanje začetnih investicij in investicij v razširjanje dejavnosti ter razvoj predvidenih 80.000 evrov, za spodbujanje odpiranja novih delovnih mest in samozaposlovanja 40.000 evrov, za spodbujanje promocije in prodora na tuje trge 10.000 evrov, za spodbujanje sobodajalstva pa 20.000 evrov.

Občina Tržič je tovrstni razpis za dodeljevanje spodbud za razvoj podjetništva in gospodarstva prvič objavila že lani. Kot novost pa se v letošnjem letu uvaja ukrep, ki je namenjen spodbujanju zaposlovanja. Sredstva so namenjena delodajalcem, ki so lani na novo delovno mesto zaposlili osebo s prebivališčem v tržiški občini.

Tržiška občina je v preteklosti tudi že znižala občinske davščine in dajatve, nima pa pristojnosti, da bi podjetja razbremenila pri davku na dodano vrednost, dohodnini in prispevkih. "Kot občina lahko le še zgolj z dodelitvijo strogo namenskih sredstev poskušamo izboljšati konkurenčne pogoje na območju Občine Tržič," pojasnjuje župan Borut Sajovic.