Podjetja 31.3.2015 13:55

Junija v Portorožu regijsko povezovanje več sto poslovnih voditeljev jugovzhodne Evrope

Ljubljana, 31. marca - Junija bo v Portorožu potekal Samit100, na katerem organizatorji pričakujejo več sto poslovnih voditeljev jugovzhodne Evrope, ki bodo govorili o ovirah in priložnostih sodelovanja v regiji. Člane upravnega odbora Samit100 je danes sprejel predsednik republike Borut Pahor, ki je podprl povezovanje in izpostavil vlogo politike.

Portorož. Hoteli v Portorožu. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Portorož.
Hoteli v Portorožu.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Člani upravnega odbora Samit100 so na današnjem srečanju predsedniku Pahorju predstavili program junijskega dogodka. Gospodarstvo je, kot so izpostavili udeleženci srečanja, organsko prepoznalo potrebo po konkurenčnosti ne le posamezne države, temveč regije kot celote, so sporočili iz Združenja Manager.

Predsednik upravnega odbora Samit100 Iztok Seljak je poudaril, da je dozorel čas, da se zdaj že sprejeti principi revitalizacije in povezovanja regije odrazijo v konkretnih projektih, ki bodo dali rezultate v začrtani smeri konkurenčnosti, z začetkom na transportnem omrežju.

Pahor je ob tem ocenil, da je dogodek pomembna iniciativa modernizacije regije. "Zato dajemo predsedniki regije temu projektu popolno podporo, mi pa bomo naredili svoj del posla, kot je harmonizacija zakonodaje, reševanje političnih problemov, od gospodarstvenikov pa pričakujemo, da bodo opravili svoj del naloge. V Samit100 prepoznavam optimizem in aktivno prizadevanje za razvoj," je dejal.

Glavna tema četrtega najvišjega srečanja poslovnežev iz držav jugovzhodne Evrope ter delegacij iz držav v regiji, ki bo potekalo 1. in 2. junija, bo ustvarjanje gospodarskih priložnosti ter povezovanje na področjih energetike, turizma, transporta in infrastrukture, hrane in pijače, IKT ter finančnega sektorja. Na dogodku, ki bo izpostavil tudi razvoj pametnih mest, bo sodelovala tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Samit100 je nastal v organizaciji srbskega združenja managerjev SAM, hrvaškega združenja delodajalcev HUP in slovenskega Združenja Manager. Predstavlja pomembno kohezivno silo gospodarskega povezovanja regije in prispevek vodilnih menedžerjev k pospešenemu gospodarskemu sodelovanju ter večji konkurenčnosti na prostoru nekdanje skupne držav.

Organizatorji želijo, da Samit100 postane stalna platforma in stičišče uglednih podjetnikov in poslovnežev iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Slovenije in Srbije, kot tudi najvišjih političnih predstavnikov v regiji, da bi skupaj odprli perspektivo za krepitev konkurenčnosti nacionalnih gospodarstev v državah, kot tudi konkurenčnega potenciala jugovzhodne Evrope.

Samit100 poslovnih voditeljev jugovzhodne Evrope je doslej uspešno potekal v Srbiji, Črni gori in na Hrvaškem in v treh letih postal najpomembnejše zbirališče poslovnih in političnih voditeljev regije, so še dodali v Združenju Manager.