#družba 30.3.2015 11:07

V Sloveniji februarja več turistov

Ljubljana, 30. marca - Slovenijo je februarja obiskalo 14,3 odstotka več turistov kot februarja lani: rast števila tujih turistov je bila 16-odstotna, domačih pa 12,8-odstotna. Več je bilo tudi nočitev, skupna rast je bila 12,7-odstotna. Več kot polovica nočitev je odpadla na domače goste, večina prenočitev pa je bila ustvarjenih v zdraviliških občinah.

Ljubljana. Čopova ulica v Ljubljani, sprehajalci, turisti, Mladinska knjiga. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Čopova ulica v Ljubljani, sprehajalci, turisti, Mladinska knjiga.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Domači turisti so ustvarili 56 odstotkov vseh prenočitev, glede na februar lani jih je bilo 10,2 odstotka več. Tuji turisti, ki so k prenočitvam prispevali 44 odstotkov, so februarja ustvarili 16 odstotkov več prenočitev, so danes sporočili s statističnega urada.

Večina oz. 38 odstotkov vseh prenočitev je bilo ustvarjenih v zdraviliških občinah, 30 odstotkov v gorskih občinah, 12 odstotkov v obmorskih občinah in sedem odstotkov v občini Ljubljana. Turisti so v gorskih občinah ustvarili 19 odstotkov več prenočitev kot februarja lani, v obmorskih občinah 12 odstotkov, v občini Ljubljana devet odstotkov in v zdraviliških občinah osem odstotkov več.

Ključni trgi, od koder so prihajali tuji turisti, ki so februarja med tujimi turisti ustvarili največ prenočitev pri nas, so bili Italija (20 odstotkov), Avstrija (13 odstotkov), Hrvaška (12 odstotkov) ter Srbija in Madžarska (po sedem odstotkov). Turisti iz Srbije so na letni ravni ustvarili za 36 odstotkov več nočitev, turisti iz Italije za 25 odstotkov in turisti iz Avstrije za 16 odstotkov več.

Začetek leta je tako spodbuden za slovenski turizem. Januarja in februarja je Slovenijo obiskalo 11,6 odstotka več turistov, ki so ustvarili 9,5 odstotka več prenočitev kot v enakem obdobju lani.

Domačih turistov je bilo za 11,3 odstotka več, ustvarili so tudi 10 odstotkov več prenočitev. Tujcev je bilo medtem 11,7 odstotka več, v primerjavi z januarjem in februarjem lani pa so ustvarili devet odstotkov več nočitev.