Podjetja 30.3.2015 12:48

Začenjajo se letošnji Dnevi industrijske robotike

Ljubljana, 30. marca - Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko se danes začenjajo deveti Dnevi industrijske robotike, v sklopu katerih se bodo zvrstila predavanja in praktične predstavitve različnih robotskih aplikacij.

Novo mesto. Proizvodnja, industrija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Proizvodnja, industrija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Roboti so iz leta v leto bolj razviti, zato se v industriji lahko uporabljajo za čedalje bolj zahtevne naloge, poudarjajo organizatorji dogodka, ki je v prvi vrsti namenjen študentom in dijakom.

Dekan fakultete Igor Papič je ob odprtju dogodka poudaril, da robotika predstavlja izredno prodorno področje, ki je hkrati tudi atraktivno za mlade. Dogodek predstavlja tudi demonstracijo uspešnega sodelovanja med fakulteto in industrijskimi partnerji.

Danes se bodo odvila predavanja strokovnjakov s področja robotike. Glavno predavanje bo vodil direktor inštituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič, stanje robotike bosta predstavila vodilna izdelovalca robotov, podjetji Yaskawa in ABB, podjetje Onedrone pa bo predstavilo razvoj in uporabnost kvadrokopterjev.

Od torka do četrtka si bodo obiskovalci lahko ogledali osem izvirnih in atraktivnih aplikacij, ki so plod študentskega znanja in domišljije. Med drugim bodo predstavili robote, ki strežejo prigrizke, mešajo koktejle, sestavljajo lego kocke in spajkajo. Predstavili bodo tudi robotsko barvanje majic z razpršilom, izrezovanje tridimenzionalnih modelov iz stiropora in upravljanje robota skozi poligon.

Zadnji dan, v petek, bo na vrsti strokovna ekskurzija v podjetji BSH in Odelo, kjer si bodo udeleženci ogledali uporabo robotov v praksi. Pred samim dogodkom bo potekalo tudi tekmovanje Robotchallenge, kjer bodo udeleženci načrtovali robotske celice v okolju Robotstudio. Predhodno znanje ni potrebno, najboljše rešitve pa bodo tudi nagrajene.

Celoten program Dnevov industrijske robotike je odprt za vse obiskovalce, udeležba pa je brezplačna. Na nekatere dele dogodka se je treba prijaviti, več informacij o tem in o samem dogodku pa je na voljo na www.dnevirobotike.si.