Podjetja 27.3.2015 17:16

Delo: Sklad Apollo naj bi kupil NKBM

Ljubljana, 27. marca - SDH naj bi končal pogajanja z ameriškim skladom Apollo za nakup NKBM, s čimer je postopek prodaje končan, piše današnje Delo. Kolikšna bo kupnina za drugo največjo državno banko sicer uradno še ni znano, po pisanju časnika pa naj bi se govorilo o znesku približno 200 milijonov evrov. V SDH in NKBM medtem pravijo, da postopek prodaje še ni končan.

Maribor. Napis na sedežu NKBM, logotip. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Maribor.
Napis na sedežu NKBM, logotip.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

"Postopek prodaje NKBM še ni zaključen. O vseh pomembnih informacijah bomo javnost nemudoma obvestili," pa so v odzivu na današnje pisanje Dela zapisali v Slovenskem državnem holdingu (SDH).

Holdingu so pritrdili tudi v sami banki. Medtem ko bo SDH o vseh pomembnih informacijah obvestil širšo javnost, pa bodo v NKBM, kot so sporočili, obvestili svoje zaposlene, stranke, poslovne partnerje, nadzorne organe in druge deležnike.

Ob tem so znova zagotovili, da NKBM kljub postopku prodaje posluje nemoteno in je varna ter visoko likvidna banka. Postopek prodaje tudi ne vpliva na njeno ponudbo, kakovost ali obseg storitev niti na obstoječa pogodbena razmerja s strankami in drugimi partnerji.

V drugi največji slovenski banki pričakujejo, da bo morebitna prodaja zasebnemu lastniku omogočila nadaljnji hitrejši razvoj banke v smer trajno dobičkonosnega poslovanja in boljše konkurenčnosti na trgu. Banka bo o nadaljnjih korakih, povezanih s prodajo, stranke in drugo javnost pravočasno obveščala po običajnih poteh, so še zapisali.

Po navedbah Dela naj bi se sicer pogajanja med skladom zasebnega kapitala Apollo in prodajalcem, SDH, na koncu vrtela predvsem okoli vprašanja, kdo bo prevzel morebitne stroške poplačila lastnikov izbrisanih podrejenih obveznic NKBM. Po neuradnih informacijah sta se SDH in sklad Apollo dogovorila, da bo v primeru izgubljene tožbe in obveznostjo poplačila tako imenovanih podrejencev stroške delno krila NKBM, torej posredno njen novi lastnik, delno pa jih bo prevzela država Slovenija.

Vlada je namreč konec leta 2013 v procesu reševanja bančnega sistema na zahtevo evropske komisije izbrisala lastništvo delničarjem NKBM in lastnikom podrejenih obveznic, sicer ji komisija ne bi dovolila dokapitalizacije bank. Oškodovani lastniki podrejenih obveznic zdaj na ustavnem sodišču izpodbijajo takšno odločitev.

Ameriški sklad Apollo si je vstop v zaključna pogajanja z SDH pridobil s tem, da je podal najboljšo zavezujočo ponudbo in premagal drugega kandidata za nakup, madžarsko banko OTP, v katere lastništvu je tudi ruski kapital.

Banka OTP je menda, kot poroča Delo, za NKBM ponudila 130 milijonov evrov, pred kratkim pa je njen predsednik uprave Sandor Csanyi dejal, da si banka želi nazaj v igro za nakup in je pripravljena izboljšati svojo ponudbo za NKBM, če bodo iz prodaje izločene nekatere slabe naložbe.