Startupi 27.3.2015 17:48

Pospeševalnik ABC sprejel prvih devet podjetij

Ljubljana, 27. marca - Podjetniški pospeševalnik Acceleration Business City (ABC) je danes razkril svoje prve varovance. Na prvih razpisni rok na temo pametnih mest se je prijavilo več kot 120 ekip iz 11 držav, organizatorji pa so na koncu izbrali devet najboljših, je na slavnostni predstavitvi v Ljubljani dejal direktor pospeševalnika Dejan Roljič.

Ljubljana, Kristalna palača. Predstavitveni dogodek Podjetniškega pospeševalnika ABC (Acceleration Business City). Direktor ABC TIM Dejan Roljič. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Kristalna palača.
Predstavitveni dogodek Podjetniškega pospeševalnika ABC (Acceleration Business City).
Direktor ABC TIM Dejan Roljič.
Foto: Nebojša Tejić/STA

V pospeševalnik so se uvrstili spletna platforma za množično financiranje turizma in popotništva Travelstarter, aplikacija za spodbujanje telesne aktivnosti Moveo, spletno orodje za učinkovitejšo prodajo Wellioo.com, rešitev za mobilno oglaševanje Venxly, pametna nakupovalna platforma Shoppii.si in platforma za hotelirstvo Facility.

Omenjenim slovenskim podjetjem so se pridružil še avstrijska platforma za pametna mesta Symvaro ter mobilna aplikacija za virtualno pomerjanje oblačil Styliff, za katero stoji mednarodna podjetniška ekipa.

V pospeševalnik so sprejeli še deveto podjetje, slovenski nizkocenovni prevoznik Goopti, ki se pripravlja na intenzivno širitev na tuje trge. Podjetje je po besedah Roljiča vredno že več kot 20 milijonov evrov, zato si od pospeševalniškega programa obeta predvsem poslovne stike in tuje vlagatelje.

Pospeševalnik ABC po besedah ustanoviteljev predstavlja edinstven center podjetništva v regiji jugovzhodne Evrope, ki v zadnjih letih dobiva vse več pozornosti mednarodnih vlagateljev.

ABC se po besedah Roljiča od drugih podobnih regionalnih pospeševalnikov razlikuje po tem, da je umeščen v poslovno-trgovinsko središče BTC, kar podjetjem omogoča, da takoj preverijo svoje poslovne rešitve v realnem okolju. Prek sodelovanja z ameriško družbo IBM pa jim je omogočen tudi dostop do 42 inovacijskih centrov po svetu. Podoben pospeševalnik vzpostavljajo tudi v Zagrebu.

Današnjega odprtja se je udeležilo več kot 200 udeležencev, med drugim tudi prorektorica Univerze v Ljubljani Maja Makovec Brenčič, nemška veleposlanica Anna Prinz, ljubljanski župan Zoran Janković in direktor mednarodnega centra za podjetništvo CEED Peter Righi, ki so spregovorili o pomenu podjetniškega sodelovanja. Dogodka se je udeležila tudi evropska komisarka Violeta Bulc in nekdaj predsednik države Danilo Türk.

Pospeševalnik ABC so ustanovila podjetja BTC, Xlab, AmCham Slovenija, CEED Slovenia in ABC TIM, strateška partnerja pa sta IBM Slovenija in Univerza v Ljubljani. Podpora nudita še podjetji Microsoft in Cisco.

V pospeševalniku bodo vsako leto izvedli dva trimesečna programa, v sklopu katerih bodo podjetja dobila potrebna znanja in poslovne kontakte. Temu bo sledilo še dodatno trimesečno obdobje, ki bo namenjeno prodoru na globalni trg.

Podjetja ob vstopu v pospeševalnik v zameno za osemodstotni lastniški delež dobijo dostop do podpore ustanoviteljev in 15.000 evrov gotovine.

V sklopu današnjega dogodka so predstavili tudi prostore pospeševalnika, ki se nahajajo v dvorani 4.