Podjetja 27.3.2015 13:38

Še tri slovenska podjetja med prejemniki sredstev iz programa Obzorje 2020

Bruselj, 27. marca - Evropska komisija je danes objavila dopolnjeni seznam 387 inovativnih malih in srednjih podjetij, ki bodo prejela 130,6 milijona nepovratnih sredstev iz programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Na seznam so se iz Slovenije dodatno uvrstila podjetja Polycom, Robotina in Elgoline. Ta so se pridružila 10 obstoječim na seznamu.

Komisija je tako danes seznam dopolnila s 387 dodatnimi podjetji, ki so uspela na zadnjih razpisih za sredstva v okviru instrumenta za mala in srednje velika, v okviru katerega je sicer na voljo skupno tri milijarde evrov sredstev.

Komisija je izbrala 94 malih in srednjih podjetij iz 19 držav, od katerih bo vsako prejelo nepovratna sredstva v višini do 2,5 milijona evrov oziroma pet milijonov evrov, če gre za zdravstvene projekte. S tem denarjem bodo lahko financirala inovativne dejavnosti in pripravo poslovnih načrtov.

Največ podjetij prihaja iz Velike Britanije, Španije in Nemčije, med prejemniki pa je tudi slovensko podjetje Polycom iz Poljan nad Škofjo Loko, so danes sporočili iz Bruslja.

Preostalih 293 dodatnih podjetij iz 30 držav pa bo prejelo po 50.000 evrov za financiranje študij izvedljivosti. Največ izbranih podjetij v tem primeru prihaja iz Španije, Italije in Velike Britanije. Med prejemniki sta tudi slovenski podjetji Robotina iz Kozine in Elgoline iz Cerknice.

Slovenska podjetja so se pridružila obstoječim desetim podjetjem iz omenjenih dveh skupin. Trije ostali prejemniki sredstev za inovativne dejavnosti in in pripravo poslovnih načrtov iz Slovenije so podjetja Melu ter M-Sora in Silvaprodukt. Med ostalimi slovenskimi prejemniki sredstev za študije izvedljivosti pa so Acies Bio, Genialis, GEM motors, ASC Uroš Kejžar in Ema.

Skupaj je sicer na seznamu inovativnih malih in srednjih podjetij, prejemnikov sredstev iz programa Obzorje 2020, že 827 podjetij, skupna višina odobrenih nepovratnih sredstev pa znaša 255 milijonov evrov.

Program Obzorje 2020 sicer razpolaga s proračunom v višini 80 milijard evrov za obdobje sedmih let in je največji program za raziskave in inovacije v zgodovini EU.