Podjetja #družba 27.3.2015 8:32

Strategija pametne specializacije bo predvidoma zaključena do poletja

Ljubljana, 27. marca - Na vladni službi za razvoj in kohezijsko politiko zaključek strategije pametne specializacije pričakujejo do poletja. Ob tem v luči kritik iz vrst gospodarstva, da je priprava dokumenta obstala in da se njena vsebina ne obrača v pravo smer, izražajo prepričanje, da bo dialog med deležniki na koncu pripeljal do uresničljive strategije.

Ljubljana. Gospodarska zbornica Slovenije. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gospodarska zbornica Slovenije.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so nedavno opozorili, da je priprava strategije pametne specializacije obstala, in to kljub napovedim, da bo sprejeta že marca.

Ob tem so ocenili, da je bil osnutek besedila strategije iz lanskega avgusta kolikor toliko pravilno usmerjen v krepitev konkurenčnosti slovenske industrije, trenutno pa se njegova priprava ne obrača v pravo smer.

Na GZS namreč menijo, da se preveč poudarka daje zelenim usmeritvam, v razpravo pa se sploh ne vključuje deležnikov iz gospodarstva. Ob tem naj novi koncept ne bi sledil niti strokovnim usmeritvam na ravni EU.

V vladni službi so po drugi strani prepričani, da se vsebina nadgrajevanja strategije ne obrača v napačno smer. Zagotavljajo, da poznajo skrbi GZS in da so se z njenimi predstavniki že sestali. Odprta vprašanja skušajo po njihovih trditvah reševati v konstruktivnem dialogu.

Sredi aprila 2015 bodo predlog vsebine predstavili tudi strateškemu svetu GZS, zato verjamejo, da bodo v dialogu na koncu prišli do dokumenta, ki bo uresničljiv in izvedljiv.

Glede trenutnega stanja pri pripravi dokumenta na vladni službi pojasnjujejo, da poteka nadgradnja strategije v smislu osredotočanja na manjše število prioritet in identifikacije ključnih izzivov na področju tehnološke prenove. Lani jeseni je služba prejela pripombe Evropske komisije, na njihovi podlagi pa nadaljuje s procesom priprave dokumenta.

Decembra so organizirali tudi strokovni posvet na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU), kjer so se strokovnjaki opredelili do vsebin dokumenta. Januarja in februarja so nato s procesom nadaljevali in opredelili nove krovne usmeritve in nadaljnjo oblikovanje prioritetnih področij. Pri tem so sodelovali tudi zunanji strokovnjaki SAZU in Inženirska zbornica Slovenije.

Skozi ta proces so sonaravne tehnologije in storitve za zdravo življenje določili kot tisto krovno usmeritev, ki je v sozvočju z intelektualnimi, podjetniškimi, tehnološkimi in naravnimi potenciali slovenskega okolja in obenem te danosti dopolnjuje z novimi in inovativnimi aktivnostmi, ki temeljijo na znanju. Te naj bi gospodarstvu omogočile prepoznavnost in prodor na tuje trge s produkti in storitvami visoke dodane vrednosti.

Na vladni službi priznavajo, da se je časovnica priprave dokumenta res podaljšala, zaključek strategije pa pričakujejo do poletja. V tem mesecu se je tako nadaljeval dialogom s ključnimi resorji, pristojnimi za vsebine strategije, ki skupaj oblikujejo tudi sistem izvajanja in upravljanja.

Dokument bo nato poslan v formalno presojo na Evropsko komisijo. Zaključevanje dokumenta in usklajevanje z Brusljem pa bo o zagotovilih vladne strani v vsakem primeru zaključeno pred objavo prvih razpisov iz novega večletnega finančnega obdobja 2014-2020.

Evropska sredstva predstavljajo trenutno ključno orodje za financiranje razvojnih projektov, zato so v gospodarstvu na vsake zamude pri začetku izvajanja kohezijske politike v novem obdobju zelo občutljivi.

Strategija je namreč eden od strateških dokumentov, ki predstavljajo podlago za koriščenje sredstev evropske kohezijske politike v programskem obdobju 2014-2020. Partnerski sporazum z Evropsko komisijo in operativni program sta že sprejeta in tudi potrjena v Bruslju.