Podjetja #družba 18.3.2015 12:27

Na konferenci o korporativni varnosti tudi o zasebnosti

Ljubljana, 18. marca - V organizaciji Inštituta za korporativne varnostne študije se je v Ljubljani danes začela dvodnevna mednarodna konferenca Dnevi korporativne varnosti. V uvodnemu delu so udeleženci med drugim spregovorili o razmerju med varnostjo in zasebnostjo, podelili pa so tudi nagrade za dosežke na področju korporativne varnosti v letu 2014.

DZ. Predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

DZ.
Predsednik državnega sveta Mitja Bervar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Častni govornik, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, je v uvodnem nagovoru poudaril, da je varnost eden temeljev za razvoj vsake sodobne družbe. Sistemski pristop pri zagotavljanju varnosti lahko po njegovih besedah prinese velike koristi celotni družbi, ki se odražajo v večji konkurenčnosti ter sposobnosti preživetja.

Izpostavil je tudi pomen raziskovalnega dela na področju varnosti, saj ta omogoča boljše razumevanje globalnega varnostnega okolja.

Namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar pa se je v nagovoru dotaknila preventive ter vprašanja razmerja med varnostjo in svobodo oziroma človekovimi pravicami.

"Gre za dilemo, ki to po mojem mnenju ni," je dejala. Korporativna varnost mora po njenih besedah postati del splošno sprejete korporativne kulture, ne pa "neko visoko obzidje, pred katerim se zaposleni vsak dan počutijo, kot da pred vrati organizacije puščajo svoje temeljne človekove pravice".

Na konferenci je sodelovala tudi nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki je opozorila na pomen temeljnih človekovih pravic in principa sorazmernosti pri obdelavi osebnih podatkov ter spomnila na razkritja Edwarda Snowdna in ekscese obveščevalnih služb.

"Predsednik Nixon je odstopil zaradi dveh kaset, NSA pa prisluškuje celotnemu svetu, a se nič ne zgodi," je ponazorila in izrazila prepričanje, da je delovanje obveščevalnih služb mogoče nadzirati le z regulativo na globalni ravni. "Vse ostalo je hinavščina."

V okviru konference so podelili tudi nagrade za dosežke na področju korporativne varnosti v letu 2014. Nagrado za najbolj varno občino je dobila Mestna občina Ptuj, nagrado za korporativnega varnostnega managerja leta je prejel Sašo Korenjak iz Telekoma Slovenije, nagrado za najboljšo knjigo s področja varnosti pa sta prejela Milan Stojanović in Dejan Pavlović za knjigo Ekonomska bezbednost poslovanja. Nagrado za najbolj inovativno medijsko promocijo varnosti je dobila oddaja Odmevi.

Nagradi za najbolj varno podjetje in najbolj inovativno varnostno rešitev pa sta prejela Kontrola zračnega prometa Slovenije in podjetje Zarja elektronika, ki sta tudi glavna sponzorja konference.

Konferenca letos poteka že šestič zapored, udeležuje se je okoli 100 udeležencev.