Podjetja 8.3.2015 8:02

Sejem Dom letos pod sloganom Črta, načrt, prostor

Ljubljana, 8. marca - Naslednji teden vrata odpira sejem Dom, ki je največja specializirana mednarodna sejemska prireditev s področja graditeljstva v Sloveniji in okolici. Sejem, ki bo tokrat potekal pod sloganom Črta, načrt, prostor, bo v torek odprl premier Miro Cerar. Na sejmu, ki bo potekal do konca tedna, se bo predstavilo 549 podjetij iz 32 držav.

Ljubljana.
Sejem Dom 2013.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Letos sejem ponudbo za dom, gradbeništvo in stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, varovanje ter urejanje okolice predstavlja na 22.000 kvadratnih metrih razstavnih površin v vseh razpoložljivih dvoranah, v treh dodatnih montažnih dvoranah ter na zunanjih razstavnih površinah.

Obiskovalcem bodo na voljo brezplačna varčevalna energetska in druga svetovanja, novost letošnjega sejma pa so popusti, ki jih bo pri nekaterih razstavljavcih možno uveljaviti še šest mesecev po sejmu.

Eden najpomembnejših delov sejma je strokovno svetovanje, ki ga Gospodarsko razstavišče organizira skupaj z Gradbenim inštitutom ZRMK za vse, ki imajo vprašanja o gradnji in prenovi stavb, trajnostnem razvoju, trajnostni gradnji in načrtovanju, okoljskem in trajnostnem vrednotenju stavb.

Prav tako jim bodo na voljo za vprašanja o energetski izkaznici stavbe, zelenem (javnem) naročanju, izboljšanju potresne odpornosti obstoječih stavb, odpravljanju posledic naravnih nesrečah ali subvencioniranju okolju prijaznih naložb, pomoči lokalnim skupnostim pri pridobivanju finančnih sredstev in pristopov pri gradnji infrastrukturnih in komunalnih objektov.

V četrtek pa bodo na strokovnem posvetu skušali odgovoriti na vprašanje, kako doseči kakovost šolskih prostorov s stroškovno učinkovito investicijo po standardu skoraj nič-energijske stavbe. Nič-energijski gradnji je namenjena še strokovna delavnica v petek.

Prenovljena direktiva EU o energetski učinkovitosti stavb namreč določa, da bodo morale biti vse nove javne stavbe z letom 2019 skoraj nič-energijske. Na delavnici bodo predstavili evropsko in nacionalno zakonodajo ter pozitivne izkušnje.

Poleg Cerarja se bosta torkovega odprtja sejma udeležila tudi ljubljanski župan Zoran Janković in direktor Gospodarskega razstavišča Iztok Bricl. Sejem bo od torka do sobote bo odprt od 9.30 do 19.30, v nedeljo pa do 18. ure.