Podjetja 1.3.2015 11:05

Kmetje lahko od prihodnjega tedna že oddajo vloge za nekatere kmetijske ukrepe

Ljubljana, 1. marca - Kmetje lahko od ponedeljka oddajo vlogo za koriščenje kmetijskih subvencij, sredstev iz ukrepa kmetijsko-okoljsko-podnebnih plačil, sredstev za ekološko kmetijstvo in nekaterih drugih ukrepov. Vloge morajo oddati do 6. maja, skrajni rok za zamudnike pa je 1. junij, a bodo v tem primeru dobili nižje izplačilo, odvisno od zamude pri oddaji vloge.

Ljubljana. Kmetijstvo, poljski pridelki, travnik. Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana.
Kmetijstvo, poljski pridelki, travnik.
Foto: Tina Kosec/STA

Letos se je začela izvajati reforma skupne kmetijske politike z vlaganjem zbirnih vlog za namen neposrednih plačil oz. subvencij in koriščenje sredstev iz ukrepa kmetijsko-okoljsko-podnebnih plačil, ukrepa ekološko kmetijstvo, ukrepa plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami in ukrepa dobrobit živali, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Upravičenci morajo od ponedeljka do 6. maja na Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja vložiti zbirno vlogo, če uveljavljajo katerega od omenjenih ukrepov. Za zamudnike je skrajni rok za oddajo vlog 1. junij, vendar bodo pri tem od 7. maja upoštevali znižanja izplačil za tri odstotke ali en odstotek na delovni dan. Na ministrstvu namreč opozarjajo, da kmetje pogosto zamudijo z oddajo vloge.

Več informacij o oddaji zbirnih vlog je dostopnih na spletni strani http://www.mkgp.gov.si/index.php?id=1333&tx_ttnews%5Btt_news%5D=7894&tx_ttnews%5BbackPid%5D=12029&L=0&no_cache=1, več informacij o neposrednih plačilih in ukrepih programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020 pa na spletni strani www.program-podezelja.si.