27.2.2015 11:35

Upravni odbor agencije za raziskovalno dejavnost opozarja na upadanje sredstev za agencijo

Ljubljana, 27. februarja - Upravni odbor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS je na zadnji seji ob sprejemu letnega poročila za leto 2014 izrazil zaskrbljenost ob upadanju sredstev za raziskovalno dejavnost ter vlado in državni zbor pozval k doslednemu uresničevanju zavez, sprejetih v krovnih strateških dokumentih, so danes sporočili iz agencije.

Ljubljana. Raziskave, razvoj. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Raziskave, razvoj.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Člani upravnega odbora so opozorili, da višina proračuna agencije, kot glavnega vira proračunskih sredstev za znanost v Sloveniji, upada od leta 2009 dalje, še izraziteje pa od leta 2012. Proračun agencije je od s 182 milijonov evrov leta 2009 padel na 139 milijonov evrov leta 2014 oziroma se znižal za 23,6 odstotka, so poudarili.

Upravni odbor agencije za raziskovalno dejavnost namreč v krovnih in drugih nacionalnih dokumentih, ki urejajo področje raziskav, razvoja in inovacij, kot so navedli, ne vidi podlag za tolikšno zniževanje sredstev. Prav nasprotno, upravni odbor razume politiko države pri razvoju in inovacijah kot izrazito razvojno naravnano, utemeljeno na znanosti in njeni pomembni vlogi pri družbenem napredku in ustvarjanju blaginje za svoje državljane, so še zapisali na agenciji.