Podjetja 27.2.2015 11:12

Slovenijo januarja obiskala desetina več turistov

Ljubljana, 27. februarja - V slovenskih turističnih nastanitvenih objektih so januarja zabeležili devet odstotkov več turistov, ki so ustvarili šest odstotkov več prenočitev kot januarja lani, v prvi oceni ugotavlja državni statistični urad. Več je bilo tako prihodov in nočitev domačih kot tudi tujih turistov.

Kranjska Gora. Smučišče Kranjska gora. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranjska Gora.
Smučišče Kranjska gora.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Število prihodov domačih turistov se je januarja na letni ravni okrepilo za devet odstotkov, njihovih prenočitev pa za 10 odstotkov.

Število prihodov tujih turistov je medtem napredovalo za osem odstotkov, število njihovih prenočitev pa za štiri odstotke.

Tuji turisti so v Sloveniji ustvarili 60 odstotkov turističnih prenočitev. Največji delež prenočitev so prispevali turisti iz Italije (26 odstotkov), s Hrvaške (21 odstotkov), iz Avstrije in Srbije (iz vsake po devet odstotkov), Rusije (šest odstotkov) ter BIH in Nemčije (iz vsake po tri odstotke).

V januarju so na letni ravni več prenočitev ustvarili turisti iz Italije (za 14 odstotkov), Avstrije (za 10 odstotkov) in s Hrvaške (za osem odstotkov), manj prenočitev pa turisti iz Rusije (za 24 odstotka).

Minuli mesec je bilo 40 odstotkov vseh turističnih prenočitev ustvarjenih v zdraviliških občinah, 28 odstotkov v gorskih občinah, po devet odstotkov pa v obmorskih občinah in v občini Ljubljana.

V zdraviliških občinah se je število turističnih prenočitev v letni primerjavi znižalo za odstotek, v drugih vrstah občin pa se je zvišalo. V občini Ljubljana je šlo navzgor za 16 odstotkov, v obmorskih občinah za 12 odstotkov, v gorskih občinah pa za devet odstotkov.