Podjetja 26.2.2015 9:27

Na Blejskem gradu po lanskem rekordnem obisku nove investicije

Bled, 26. februarja - Na Blejskem gradu so v teh dneh začeli s pripravljalnimi deli za obnovo ostrešja muzejske zgradbe, kjer bodo uredili večnamenski prostor. Ta bo primeren za predavanja, predstavitve in razstave, ki vse bolj bogatijo dogajanje na gradu in prispevajo k temu, da ga je lani obiskalo rekordno število ljudi.

Bled. Blejski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Bled.
Blejski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Bled. Blejski grad. Foto: Daniel Novakovič/STA

Bled.
Blejski grad.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Bled. Blejski grad. Foto: Daniel Novakovič/STA

Bled.
Blejski grad.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Bled. Blejski grad. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Bled.
Blejski grad.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Na Blejskem gradu so lani našteli 316.223 obiskovalcev, kar je 20 odstotkov več kot leto pred tem. Delež domačih obiskovalcev je znašal 18 odstotkov, največ tujih gostov pa je prišlo iz Južne Koreje, in sicer kar 19 odstotkov. Sledijo obiskovalci iz Velike Britanije, Japonske, Italije, ZDA, Izraela, Nemčije, Madžarske, Rusije in Hrvaške.

V Zavodu za kulturo Bled, ki upravlja z gradom, so prepričani, da je ključni razlog za tako povečanje obiska v številnih promocijskih aktivnostih in bogatem programu prireditev. Glavnina dogodkov se je doslej odvijala v Viteški dvorani, ki jo bodo v prihodnje lahko nekoliko razbremenili, saj bodo na podstrešju nad muzejskimi prostori, ki doslej niso bili izkoriščeni, uredili novo dvorano.

Pripravljalna dela za gradnjo so v prejšnjih dneh že stekla. Na zadnji strani gradu so postavili betonsko ploščo, na kateri bo stal 54 metrov visok žerjav, s katerim bodo na grad dvigovali potrebni material. Gradnja in ureditev dvorane naj bi po predračunu stala okoli 350.000 evrov, je za STA povedal direktor Zavoda Matjaž Završnik in pojasnil, da naložbe uresničujejo s sredstvi iz prodaje vstopnic za grad.

Na gradu letos načrtujejo še za okoli 100.000 evrov investicij. Spomladi bodo zaključili dela v tretjem in četrtem nadstropju v okroglem stolpu, kjer so že bila opravljana vsa restavratorska dela. V restavriranih prostorih bodo vzpostavili Riklijevo spominsko sobo, saj letos obeležujejo 160. obletnico prihoda Arnold Riklija na Bled, kjer velja za začetnika tamkajšnjega turizma.

V četrtem nadstropju okroglega stolpa bodo medtem vzpostavili informacijsko sobo gorenjskih muzejev, v kateri bodo s pomočjo sodobne tehnologijo skozi devet lin, s katerih se razprostirajo pogledi po celotni Gorenjski, predstavili praktično vse muzeje Gorenjske in tako dali obiskovalcem gradu idejo za nadaljnje raziskovanje kulturne in naravne dediščine regije.

Vse investicije na gradu bodo končane do konca maja, ko se začne glavna sezona obiskov in bodo na Blejskem gradu gostili že 9. srednjeveške dneve. Pripravili bodo tudi tipni vodič po zbirkah Blejskega gradu v braillevi pisavi, ki bo dopolnjen z glasovnimi informacijami in 3D maketo Blejskega gradu. Obiskovalcem pa bo na voljo tudi aplikacija za avdiovodenje, ki si jo bodo lahko naložili na mobilne naprave.

Hkrati bodo v Zavodu za kulturo Bled nadaljevali s pridobivanjem prostorske dokumentacije in idejnih projektov za umestitev ožjega področja Blejskega gradu v občinski podrobni prostorski načrt ter urejanje širšega grajskega kompleksa v smeri Rečice. Gre za dolgoročno usmeritev za obdobje do leta 2020, ko naj bi na tem območju nastal kulturno naravni doživljajski park.