#družba 10.2.2015 14:48

Evropejci še vedno zaskrbljeni glede kibernetske kriminalitete

Bruselj, 10. februarja - Uporabniki interneta v EU so še vedno zelo zaskrbljeni glede kibernetske kriminalitete, kaže raziskava Eurobarometer o kibernetski varnosti, ki so jo v Bruslju objavili ob današnjem svetovnem dnevu varne rabe interneta. Kar 85 odstotkov anketirancev je namreč prepričanih, da se je tveganje povečalo, kar je devet odstotkov več kot lani.

Ljubljana.
Računalnik, računalništvo, heker, hekerstvo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ravno tako so anketiranci glede na lansko raziskavo precej bolj zaskrbljeni glede posameznih vrst kibernetske kriminalitete, kot so kraja identitete, vdor v račun elektronske pošte ali družbenega medija, kraja bančnih podatkov ali spletne bančne goljufije, so sporočili iz Evropske komisije.

Iz raziskave je med drugim razbrati, da so Slovenci bolj skeptični do elektronskega bančništva in spletnega nakupovanja - bolj kot povprečnega Evropejca jih skrbi, da plačanega blaga ali storitev ne bi prejeli, nakupe pa raje izvajajo osebno. Iz previdnosti tudi bolj pogosto uporabljajo le svoj računalnik, po drugi strani pa jih manj skrbijo varnostne nastavitve v brskalniku in družbenih omrežjih.

Raziskava Eurobarometer vsebuje tudi podatke o navadah uporabnikov interneta v EU in posameznih državah članicah - 61 odstotkov Slovencev uporablja internet vsak dan, 12 odstotkov pogosto ali včasih, osem odstotkov občasno, 19 odstotkov pa nikoli.

Pri Slovencih je najbolj priljubljena naprava za brskanje po internetu računalnik (94 odstotkov vprašanih), sledita pametni telefon (55 odstotkov) in tablica (27 odstotkov). Največ časa porabijo za branje elektronske pošte (89 odstotkov vprašanih), spletnih novic (84 odstotkov) ter uporabo družbenih medijev (58 odstotkov).

Po rabi časa za branje novic na spletu se sicer uvrščajo v sam evropski vrh - pred Slovenijo so po podatkih Eurobarometra le baltske države Estonija (90 odstotkov), Litva (89 odstotkov)in Latvija (85 odstotkov).

Evropska unija v prizadevanjih za boj proti kibernetski kriminaliteti izvaja zakonodajo in podpira operativno sodelovanje kot del trenutne strategije EU za kibernetsko varnost. V okviru Europola je bil tako med drugim vzpostavljen Evropski center za boj proti kibernetski kriminaliteti, ki je začel delovati januarja 2013. Svetovni dan varne rabe interneta je namenjen spodbujanju varne in odgovornejše rabe spletnih tehnologij.