#družba 4.2.2015 14:44

Okusi Radol'ce še naprej povezujejo turizem, gostince in dobavitelje

Radovljica, 4. februarja - Radovljiški turistični in gostinski delavci letos nadgrajujejo projekt Okusi Radol'ce. Posebej označene lokalne jedi, sestavljene iz čim bolj lokalnih, domačih sestavin bodo v radovljiških gostilnah na voljo preko celega leta. Gostinci pa se bodo posebej predstavljali tudi v času pustnega plesa ter festivalov keramike in čokolade.

Radovljica, gostilna Lectar. Predstavitev aktivnosti v okviru projekta Okusi Radol'ce. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica, gostilna Lectar.
Predstavitev aktivnosti v okviru projekta Okusi Radol'ce.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica, gostilna Lectar. Predstavitev aktivnosti v okviru projekta Okusi Radol'ce. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica, gostilna Lectar.
Predstavitev aktivnosti v okviru projekta Okusi Radol'ce.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica, gostilna Lectar. Predstavitev aktivnosti v okviru projekta Okusi Radol'ce. Foto: Tinkara Zupan/STA

Radovljica, gostilna Lectar.
Predstavitev aktivnosti v okviru projekta Okusi Radol'ce.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci v Radovljici povedala direktorica Turizma Radovljica Nataša Mikelj, je lanska akcija Okusov Rado'lce, v okviru katere so novembra radovljiške gostilne in restavracije ponujale poseben lokalni meni, dobro uspela. "To nam daje energijo, da projekt vodimo še naprej," je izpostavila.

Letos so se odločili, da bodo lokalne jedi v gostilnah na voljo preko celega leta. Jedi, ki bodo v čim večji meri sestavljene iz lokalnih surovin, bodo tudi posebej označili. Med njimi so reprezentativne jedi tega območja, vendar ne le strogo tradicionalne, temveč tudi take, ki se predstavljajo na bolj sodoben način.

Letos bodo izdali brošuro Okusi Radol'ce, v kateri bodo predstavljene gostilne in restavracije z njihovimi posebnostmi, kot so Kunsteljnova klet, podvinska tržnica, jed fržolovc v vigenjcu v Kropi in lectarska delavnica pri Lectarju. Okuse Radol'ce pa želijo popeljati tudi čez mejo, zato so dogovarjajo za predstavitev v Celovcu.

Z restavracijami so se dogovorili, da ustanovijo neformalno združenje, v katerem je pogoj za sodelovanje raba lokalnih surovin in udeležba pri promocijskih akcijah. "To naše združenje je odprtega tipa in vanj vabimo še vse ostale gostince," je poudarila Mikljeva.

Spomnila je, da je pobuda za sodelovanje prišla prav s strani gostincev, pri čemer Turizem Radovljica opravlja le vlogo koordinatorja. "Nikoli v zgodovini se gostilničarji, vsaj kolikor mi je znano, niso družili, mi pa smo v tej novi dobi povezovanja stopili skupaj," je dejal Jože Andrejaš, ki z ženo že 25 let vodi skoraj 200 let staro gostilno Lectar.

Letošnjo prvo skupno akcijo bodo gostinci izvedli 14. februarja, ko bo v hotelu Krek pustni ples. Sodelovalo bo devet gostincev, ki bodo skupaj pripravili meni s štirimi hodi. Udeležence plesa izzivajo, naj se oblečejo v podobe iz Avsenikovih skladb, saj bo letošnji ples, ki je po lanskem drugi v vrsti, potekal v znamenju 60-letnice znane skladbe Na Golici.