Podjetja 29.10.2014 12:25

Domelu priznanje Modra praksa energetske učinkovitosti 2014

Ljubljana, 29. oktobra - Podjetje Domel je letošnji prejemnik najvišjega priznanja v projektu Modre prakse energetske učinkovitosti. Priznanje je bilo podeljeno na slavnostnem zaključnem dogodku Projekta310 v torek v Ljubljani. Med nominirance za priznanje sta se uvrstili tudi podjetje Letrika in enajst občin Koroške in Savinjske regije skupaj s partnerji.

Ljubljana. Podelitev nagrad v okviru projekta Projekt310 družbe Tiko Pro. Foto: Tiko Pro

Ljubljana.
Podelitev nagrad v okviru projekta Projekt310 družbe Tiko Pro.
Foto: Tiko Pro

Posebni priznanji pa sta bili podeljeni modri praksi Inštituta Jožef Stefan, ki je prejela največ glasov javnosti in Steklarski studio Matjaž Gostenčnik za izvirno idejo energetske učinkovitosti, so sporočili iz družbe Tiko Pro, ki se ukvarja s svetovanjem za pridobivanje sredstev iz evropskih skladov.


Pogoni iz Domela, razviti med letom 2008 in 2013, ki so kot modra praksa prepričali sedemčlansko strokovno komisijo, ustrezajo najvišjemu standardu IE4 in so na trgu danes prepoznani kot serijsko proizvedeni pogoni z najvišjim izkoristkom. Izkoristki motorjev se v odvisnosti od moči gibljejo od 90 do 95 odstotkov, izkoristki pretvornikov pa 95-98 odstotkov, kar uvršča Domelove produkte v svetovni vrh energetsko učinkovitih pogonov, so zapisali v Tiko Pro.

V izračun prihranka energije je upoštevan EC motor razreda IE4 z močjo 4.5 kW, ki je vgrajen v industrijski prezračevalni sistem, pojasnjujejo v Domelu. Tak motor v primerjavi s standardnim asinhronskim motorjem razreda IE2 na leto prihrani 4 MWh električne energije oziroma 2 toni emisij CO2.

"Če ta prihranek pomnožimo z letno proizvodnjo tovrstnih motorjev v Domelu, dobimo prihranek energije 100 GWh, ki je ekvivalenten letni proizvodnji srednje veliki HE na Savi. Prihodnost pripada proizvodom, ki so varčni z električno energijo, energetsko potratne naprave bodo v prihodnjih letih v državah EU sistematično umaknjene s trga. In to je priložnost za inovativne in energetsko učinkovite rešitve," je prakso in izbor pospremil direktor razvoja v podjetju Domel Matjaž Čemažar.

Lani je najvišje priznanje Modra praksa energetske učinkovitosti 2013 pripadlo Steklarni Hrastnik.