Podjetja #družba 13.10.2014 12:47

Slovenski električni avtomobil z eno polnitvijo od Bleda do Dubrovnika

Šempeter pri Gorici, 13. oktobra - Električni avtomobil slovenskega inovatorja Andreja Pečjaka je minuli konec tedna brez vmesnega polnjenja premagal 726 kilometrov med Bledom in Dubrovnikom. Gre za svetovni rekord v normalnih pogojih vožnje - ta je po besedah Pečjaka doslej znašal manj kot 600 kilometrov.

Šempeter pri Gorici. Visokonapetostni pogon za električne avtomobile podjetja Letrika. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Šempeter pri Gorici.
Visokonapetostni pogon za električne avtomobile podjetja Letrika.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

"Nihče na svetu ni v normalnih prometnih razmerah opravil take poti," je za STA dejal Pečjak.

Podobni preizkusi ponavadi potekajo na testnih poligonih, ki ne dajejo realne slike o sposobnostih vozila. Pečjak pa je pot prevozil po jadranski magistrali, s povprečno hitrostjo okoli 65 kilometrov na uro. Ob tem je poudaril, da niso vozili tako, da bi ovirali promet in varčevali z električno energijo.

Kot pravi Pečjak, je namen projekta postaviti nov izziv za avtomobilske proizvajalce. "Da temu sledijo in naredijo nek avto, ki je električen, ki bo imel malo več dometa, kot ga imajo sedaj," je dejal.

Pečjak je razdaljo premagal z vozilom metron 7 - gre za predelano, bolj aerodinamično mazdo 5 s 50-kilovatnim motorjem novogoriškega podjetja Letrika, ki se ponaša s kar 94-odstotnim izkoristkom.

Pečjak uspeh pripisuje kombinaciji zelo učinkovitega motorja, lahke baterije in aerodinamiki vozila. "Med drugim je en del skrivnosti tudi v tem, da uporabljamo menjalnik, medtem ko ga drugi ne," je poudaril ter dodal, da so že nekajkrat poskušali dokazati, da menjalnik ni izguba na električnih avtomobilih, kot trdijo nekaterih, ampak v bistvu prednost.

Avtomobil so razvili na inštitutu za električna vozila Metron, za katerim stoji le petčlanska ekipa. Pečjak z avtomobilom zaenkrat še nima konkretnejših načrtov, so pa v inštitutu pripravljeni na sodelovanje z morebitnimi partnerji. V primeru množične izdelave bi se cena vozila metron 7 lahko gibala okoli 50.000 evrov.