#družba 8.10.2014 14:04

Med inovacijami energetike postavitev električnih polnilnic na avtocestnem križu

Brdo pri Kranju, 8. oktobra - Predstavniki slovenskih podjetij in ustanov, povezanih z energetiko, so se danes zbrali na Brdu pri Kranju na šestem strateškem srečanju Inovacija energetike. Razpravljajo o številnih novostih, med drugim o uvajanju hitrih električnih polnilnic na avtocestnem križu, ki naj bi najkasneje konec leta 2015 zagotovile večjo električno mobilnost.

Ljubljana. Polnilnica za električna vozila. Foto: Tamino Petelinšek / STA Arhiv STA

Ljubljana.
Polnilnica za električna vozila.
Foto: Tamino Petelinšek / STA
Arhiv STA

Kot je na novinarski konferenci v okviru današnjega dogodka povedal direktor sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo SODO Matjaž Vodušek, so že določili 26 makrolokacij na slovenskem avtocestnem križu, kjer naj bi do konca prihodnjega leta postavili 26 hitrih električnih polnilnic.

Za dva milijona evrov vreden projekt je SODO ob pomoči ministrstva za infrastrukturo dobil odobritev polovičnega sofinanciranja iz evropskih sredstev. Trenutno določajo mikrolokacije za postavitev polnilnic in izhodišča za tehnične normative, kdaj bodo lahko začeli z njihovim postavljanjem, pa Vodušek še ni mogel povedati.

Prepričan je, da je omenjeni projekt velika priložnost za domače znanje in za povezovanje distribucijskih podjetij in domače industrije. Predsednik uprave Elektra Gorenjska Bojan Luskovec, ki je tudi predstavnik GIZ - distribucije električne energije, pa je opozoril, da pri tem ne bi smeli pozabiti na obstoječe polnilnice, ki jih je v Sloveniji zagotovo vsaj že 50, in ki bi jih bilo tudi treba povezati s tistimi na avtocestnem križu.

Po nekaterih ocenah je v Sloveniji registriranih med 350 in 400 električnih vozil, od tega čistih električnih le od 120 do 150. Z zagotovitvijo mreže polnilnic pa bi lahko spodbudili povpraševanje po tovrstnih vozilih.

Električna mobilnost je zelo večplasten projekt, ki zahteva angažma na več segmentih, je izpostavil direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik. Kot je pojasnil, se pogosto dogaja, da je dinamika na posameznih segmentih različna.

"Pomembno je, da vsak segment prispeva svoj delež, da bomo dosegli rezultat. To je namreč velika priložnost za vse segmente družbe, predvsem pa je velika poslovna priložnost," je prepričan Jamnik, ki je ob tem spomnil, da ima Slovenija dolgo tradicijo raziskav in projektov na tem področju.

Namen današnjega dogodka je prav povezovanje akterjev iz različnih sfer in dvigovanje zavesti o tem, da so za napredek potrebne tako tehnološke kot poslovne inovacije. Danes se je na Brdu zato zbralo okoli sto udeležencev iz več kot 40 različnih podjetij in organizacij, je povedala Mojca Černelč Koprivnikar, direktorica družbe Prosperia, ki vsakoletni dogodek organizira.

Letos je poseben poudarek na dobavi energije, električni mobilnosti in omrežjih. Skupaj bo predstavljenih kar 18 primerov novosti in inovacij. To dokazuje, da v slovenski energetiki delujejo izjemno prodorni in inovativni ljudje. Kako to izrabiti za ustvarjanje poslovnih priložnosti in novih delovnih mest, pa bo tema zaključne okrogle mize o strategijah prihodnosti in pravih izbirah za trajnostno energetiko Slovenije.