Turizem 3.2.2017 11:41

Tudi Ljubljanski grad lani z rekordnim obiskom

Ljubljana, 3. februarja - Ljubljana je lansko leto zaključila s številnimi turističnimi rekordi, podrli so ga tudi na Ljubljanskem gradu. Kot so sporočili, so zabeležili skoraj 1,25 milijona obiskovalcev, tirna vzpenjača pa je prepeljala največ potnikov v desetih letih, in sicer 413.111. Več kot milijon obiskovalcev so na gradu našteli že četrto leto zapored.

Ljubljana. Panorama prestolnice Ljubljane, Ljubljanski grad. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Panorama prestolnice Ljubljane, Ljubljanski grad.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot so še sporočili iz javnega zavoda Ljubljanski grad, so poleg rekordnega obiska, obiskovalcev je bilo dobrih 56.000 več kot leto prej, izvedli vse načrtovane programe. V grajskih prostorih se je tako zvrstilo skoraj 600 različnih dogodkov, izpeljali so 1300 vodstev, ki se jih je udeležilo 20.000 oseb, ob tem pa so izdali še več kot 28.000 avdiovodnikov.

Samo v sklopu naziva Zelena prestolnica Evrope 2016 so izvedli 24 programov na kulturno-umetniškem področju, med ključnimi dogodki preteklega leta pa so izpostavili še zasaditev grajskega vinograda, odprtje nove naravoslovne učne poti ter izdajo brošur Grajski vodnjaki in Po poti Fleischmannovega rebrinca.

Konec lanskega leta so na gradu obeležili tudi desetletnico delovanja tirne vzpenjače, ki je v tem obdobju prepeljala nekaj manj kot tri milijone potnikov. Lani jih je prepeljala dobrih 18 odstotkov več kot leta 2015, 10. decembra pa so zabeležili dnevni rekord, ko se je na grad z vzpenjačo povzpelo 3080 potnikov.

Za skoraj četrtino je narasel tudi obisk spletne strani Ljubljanskega gradu, ogledalo si jo je 210.714 uporabnikov.

V javnem zavodu pričakujejo, da bo poslovni rezultat lanskega leta skladen s finančnim načrtom. Kot so ocenili na gradu, bodo lanski ustvarjeni prihodki znašali 4,36 milijona evrov, natančnejši podatki pa bodo znani ob zaključnem računu.

V sporočilu za javnost so še zapisali, da bodo z uveljavljenimi vsebinami na kulturno-umetniškem področju nadaljevali tudi v letošnjem letu, izpostavili pa so tudi pomembni letošnji obletnici. Prva je 500. obletnica reformacije, druga pa je 60. obletnica smrti arhitekta Jožeta Plečnika, ki je svoj pečat pustil tudi na Ljubljanskem gradu, so še sporočili z gradu.