Turizem 23.12.2016 14:00

40 let star bazen Cerkno prenovili v najzahodnejše terme v Sloveniji

Cerkno, 23. decembra - V Cerknem so danes odprli prenovljen bazenski kompleks, ki predstavlja najzahodnejše terme v Sloveniji. Bazen, ki je bil star 40 let, so v celoti prenovili in obogatili z dodatno wellnes ponudbo. Dober milijon evrov vredna investicija predstavlja prvi korak prenove celotnega hotelskega kompleksa.

Cerkno, Terme Cerkno. Odprtje novih mini Term Cerkno. Foto: Martina Kolenc/STA

Cerkno, Terme Cerkno.
Odprtje novih mini Term Cerkno.
Foto: Martina Kolenc/STA

Cerkno, Terme Cerkno. Odprtje novih mini Term Cerkno. Direktorica Certe Petra Borovinšek in direktorica Hotela Cerkno Manuela Božič Badalič ob odprtju mini Term Cerkno. Foto: Martina Kolenc/STA

Cerkno, Terme Cerkno.
Odprtje novih mini Term Cerkno.
Direktorica Certe Petra Borovinšek in direktorica Hotela Cerkno Manuela Božič Badalič ob odprtju mini Term Cerkno.
Foto: Martina Kolenc/STA

Cerkno, Terme Cerkno. Odprtje novih mini Term Cerkno. Foto: Martina Kolenc/STA

Cerkno, Terme Cerkno.
Odprtje novih mini Term Cerkno.
Foto: Martina Kolenc/STA

Cerkno, Terme Cerkno. Odprtje novih mini Term Cerkno. Foto: Martina Kolenc/STA

Cerkno, Terme Cerkno.
Odprtje novih mini Term Cerkno.
Foto: Martina Kolenc/STA

Kot je ob odprtju izpostavila direktorica Hotela Cerkno Manuela Božič Badalič, s termalno ponudbo lahko naredijo veliko pri razvoju turizma, ne samo Hotela Cerkno pa pač pa celotne celotne regije. "Termalna voda, ki je v neposredni bližini hotela, je izziv, zaradi katerega smo naredili te terme. Z njimi si želimo izogniti tudi tveganju, ki nam prinašajo zelene zime pa tudi ob mrtvih sezonah spomladi in jeseni," je dejala.

Kot je poudarila, je bil bazen star 40 let in so bili pred dilemo ali ga zapreti ali prenoviti. "Odločili smo se za slednje in verjamemo, da to pomeni razvoj turizma, nove zaposlitve, večji obisk tujcev in gostov, ki imajo radi tovrstno sprostitev," je še dejala direktorica. V prihodnjih letih bo sledila prenova hotela, kjer želijo dvigniti standard s treh na štiri zvezdice.

Župan Občine Cerkno Jurij Kavčič si želi še večjih razvojnih korakov, a se zaveda, da si gospodarstvo v tem času lahko privošči le po svojih sposobnostih. "Želje pa so iti v razširitve in v pridobivanje večjih turističnih kapacitet, tako za potrebe smučišča kot tudi za sam termalni del v Cerknem. Že pred leti smo razširili prostorske akte prav za te potrebe in pričakujemo, da se bodo vlaganja tu še dopolnjevala," je poudaril prvi mož občine.

Dodal je, da je bilo veliko sredstev v dosedanjih letih že vloženih v smučišče, ki je trenutno najmodernejše v Sloveniji, več pa si želi dopolnjevanja turistične ponudbe, tako Cerkljanske kot Severne Primorske.

Bazen, ki je ostal enake velikosti 25x12 metrov, ima novo električno in strojno inštalacijo, popolnoma nova je oprema in bazenska tehnika. Spremenili so globino vode v bazen, tako da je sedaj primernejši za družine. Tri proge bodo še naprej globoke 2,20 metra, namenjene pa bodo treningom plavalnih društev. Ostali del bazena so dvignili na 1,30 metra, ogradili otroški bazenček, ki bo globok 30 centimetrov. Uredili so tudi vstop v bazen po stopnicah.

Cerkno ima termalno vodo, ki pride iz vrtine na površje pri 25 stopinjah Celzija. Za globlji del bazena jo bodo dogrevali na 29 stopinj Celzija, del bazena bo ogrevan tudi na 34 stopinj Celzija.

V sklopu mini term bodo na voljo tudi tri savne, in sicer finska, infra in turška, fitnes in soba za masaže. V prenovi je tudi velika terasa, novo je stavbno pohištvo, od starega dela je ostalo zgolj ogrodje.

Obnova, za katero so sprva načrtovali od 600.000 do 800.000 evrov sredstev, se je začela konec oktobra. Izvajalec, idrijski Kolektor Koling, je skupaj z lokalnimi podizvajalci prenovil celoten bazenski kompleks, enaka je ostala le zunanja struktura, ki pa jo bodo obnovili že v novem letu.

Pri pregledu inštalacij so izvajalci ugotovili, da je bila kanalizacija preperela, da elektroinštalacije niso več dovoljevale uporabe, največji dodaten strošek pa je nastal na strojniškem delu bazena, zato se je obnova podražila na 1,1 milijona evrov.

Hotel Cerkno bo obnovo kril iz lastnih sredstev, saj so pred časom prodali dva počitniška domova, v Piranu in Portorožu. Večino teh sredstev bodo sedaj vložili v obnovo.

Obisk bazena je bil do sedaj z vidika prihodkov praktično ničen, bil je dotrajan, ni več imel standarda, ki si ga gostje želijo, je dejala Božič Badaličeva. "Sedaj pa pričakujemo, da bo bazen za hotelske zimske goste predstavljal predvsem sprostitev po smučanju. Sezono bomo tako podaljšali tudi v pomlad, saj so mini terme zanimive predvsem za italijanske goste. Obenem so to najzahodnejše terme v Sloveniji," je dejala.

Direktorica pravi, da je povpraševanje italijanskih gostov veliko. Hotelsko ponudbo bodo združili tudi s kulinariko, zato si marca in aprila obetajo veliko več gostov. Poletni meseci so namenjeni predvsem pohodništvu in gorskemu kolesarjenju, za kar imajo urejeno posebno progo na smučišču.