Podjetja Turizem 22.12.2016 16:58

Postojnska jama namenja dobiček za nove investicije

Postojna, 22. decembra - Družba Postojnska jama bo letošnje leto zaključila z 20 milijoni evrov prihodka in dobrimi petimi milijoni evrov čistega dobička. Po letošnjem intenzivnem investicijskem letu bodo z manjšimi novostmi nadaljevali tudi prihodnje leto, za investicije bodo namenjali predvsem ustvarjeni dobiček.

Postojna, Jamski dvorec. Novinarska konferenca družbe Postojnska jama. Foto: Rosana Rijavec/STA

Postojna, Jamski dvorec.
Novinarska konferenca družbe Postojnska jama.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Postojna, Jamski dvorec. Novinarska konferenca družbe Postojnska jama. Foto: Rosana Rijavec/STA

Postojna, Jamski dvorec.
Novinarska konferenca družbe Postojnska jama.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Postojna, Jamski dvorec. Novinarska konferenca družbe Postojnska jama. Predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj. Foto: Rosana Rijavec/STA

Postojna, Jamski dvorec.
Novinarska konferenca družbe Postojnska jama.
Predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.
Foto: Rosana Rijavec/STA

To slovensko turistično znamenitost si bo letos ogledalo okrog 1,1 milijona obiskovalcev. Milijontega obiskovalca so pričakali že novembra, število obiskovalcev pa bo večje tudi zaradi živih jaslic, ki jih pripravljajo med 25. in 30. decembrom.

Letos so veseli močno povečanega obiska italijanskih gostov, kar je verjetno tudi učinek svetovne razstave Expo lani v Milanu. Število italijanskih gostov, ki so obiskali Postojnsko jamo, se je povečalo za 13 odstotkov. Sledijo jim gostje iz Koreje in Nemčije, katerih število je nekoliko manjše kot v letu 2015, na četrtem mestu pa jim sledijo domači, slovenski obiskovalci, njihovo število je glede na leto 2015 večje za 24 odstotkov, je na današnji novinarski konferenci pojasnil predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.

Lani je jamo in dogajanje v njej v času živih jaslic obiskalo 24.000 gostov, med katerimi so prevladovali Slovenci. Tudi v letošnjem božično-novoletnem času pričakujejo podoben obisk, poleg domačih pa tokrat vabijo tudi obiskovalce iz sosednjih držav.

V Postojnski jami se zavedajo, da je bilo veliko zanimanja za obisk Postojnske jame zaradi zaroda človeških ribic, ki hitro rastejo, 21 mladičkov je velikih med pet in šest centimetrov.

"Na žalost opažamo, da se Evropa zapira sama vase, neevropskih gostov je iz dneva v dan manj. Vem, da se bo ta trend nadaljeval tudi prihodnje leto, kar kaže na to, da Evropa ni varna destinacija. Za varnost bo potrebno v prihodnje veliko storiti. Čeprav Slovenija govori in sporoča vsem, da je varna država, govori to v Evropi, gostov izven Evrope pa to prav nič ne zanima," je poudaril Batagelj.

Precej se je povečal tudi obisk drugih znamenitosti - v Predjamskem gradu bodo letos zabeležili preko 200.000 obiskovalcev, v Vivariju pa 123.000 gostov. Zato sta bili obe destinaciji deležni tudi nekaterih investicij.

Sicer pa v Postojnski jami pričakujejo, da se bo število gostov in s tem tudi prihodki družbe v prihodnjem letu še povečevalo. Batagelj zato napoveduje nove investicije in vlaganja, zanje bi nekaj milijonov namenil tudi izven Postojne.