Turizem 24.12.2016 8:12

Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad vozi že desetletje

Ljubljana, 24. decembra - Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad praznuje desetletnico delovanja, ki jo bodo v sredo obeležili s koncertom na Krekovem trgu. Jubileju se približujejo z novim rekordom, saj so 10. decembra na vzpenjači zabeležili več kot 3000 potnikov v enem dnevu. V desetih letih je sicer vzpenjača na grad prepeljala že okoli 2,9 milijona ljudi.

Ljubljana. Vzpenjača na Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vzpenjača na Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so ob desetletnici delovanja vzpenjače zapisali na Ljubljanskem gradu, so ideja, želja in potreba po izgradnji tirne vzpenjače, ki bi povezovala staro mestno jedro in Ljubljanski grad, stare že več kot stoletje. O njej je že leta 1897 v pismu takratni avstro-ogrski državni oblasti pisal župan Ljubljane Ivan Hribar.

Prvič je tirna vzpenjača na vrh Grajskega hriba zapeljala 28. decembra 2006, od tedaj pa število potnikov vztrajno narašča. Drugo decembrsko soboto so na gradu zabeležili nov rekord, ko se je z vzpenjačo na grad v enem dnevu povzpelo 3080 potnikov.

"Vse dosedanje dnevne rekorde smo postavili v glavni poletni sezoni, tokratni decembrski pa kaže, da je naša zelena prestolnica upravičeno umeščena med deset najboljših zimskih destinacij, kot v teh dneh poroča britanski Guardian," so ob rekordu zapisali na Ljubljanskem gradu.

Kot so še navedli, se je tirna vzpenjača izkazala kot ena najpomembnejših mestnih pridobitev. Konec leta 2010 so na Ljubljanski grad prepeljali milijontega potnika, sredi avgusta 2014 dvomilijontega, trimilijontega pa se bodo po predvidevanjih razveselili maja prihodnje leto.

Od začetka do konca letošnjega leta bodo na grad predvidoma prepeljali 415.000 obiskovalcev, kar bi pomenilo približno 16-odstotno povečanje glede na lansko leto. Tirna vzpenjača je sicer v svojem desetletnem delovanju opravila preko 525.000 voženj v obe smeri.

Potniki tirne vzpenjače prihajajo z vsega sveta, z njo pa so se na grad pripeljali tudi številni visoki gostje. Med drugim sta se z vzpenjačo na grad zapeljala britanska kraljica Elizabeta II in vojvoda Edinburški, so zapisali na gradu.

Desetletnico delovanja bodo 28. decembra ob 18. uri obeležili z dogodkom Ko spomini oživijo na Krekovem trgu. Na prireditvi bo nastopila pevka Alenka Godec ob spremljavi Policijskega orkestra.