Turizem 22.12.2016 9:08

Milijonska investicija v termalni bazen v Cerknem

Ljubljana, 22. decembra - Hotel Cerkno je z dobrim milijon evrov vredno investicijo celostno prenovil 40 let star bazen in ga preoblikoval v mini terme, ki so namenjene predvsem družinam. Vrata bodo odprle v petek, kot je za STA pojasnila direktorica hotela Manuela Božič Badalič, pa bodo investicijo v celoti krili z lastnimi sredstvi.

Ljubljana, Športna hiša Ilirija. Opozorilne table, bazen. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Športna hiša Ilirija.
Opozorilne table, bazen.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Božič Badaličeva je poudarila, da letos Hotel Cerkno prvič po več letih spet pričakuje dobiček. "Lansko poslovanje je nekoliko izkrivilo sliko, saj je prikazane slabe tri milijone evrov izgube, predvsem na račun slabitve premoženja, ki so ga zahtevali revizorji, saj je podjetje zadnja leta vedno poslovalo z izgubo. Letos pričakujemo okrog 100.000 evrov čistega dobička. Veliko pa je seveda odvisno od vremena," je dodala.

Obnova, za katero so sprva načrtovali od 600.000 do 800.000 evrov sredstev, se je začela konec oktobra. Izvajalec, idrijski Kolektor Koling, je skupaj z lokalnimi podizvajalci prenovil celoten bazenski kompleks, enaka je ostala le zunanja struktura, ki pa jo bodo obnovili že v novem letu.

Pri pregledu inštalacij so izvajalci ugotovili, da je bila kanalizacija preperela, da elektroinštalacije niso več dovoljevale uporabe, največji dodaten strošek pa je nastal na strojniškem delu bazena, zato se je obnova podražila na 1,1 milijona evrov, je dejala Božič Badaličeva.

Hotel Cerkno bo obnovo kril iz lastnih sredstev, saj so pred časom prodali dva počitniška domova, v Piranu in Portorožu. Večino teh sredstev bodo sedaj vložili v obnovo. "V nadaljevanju pričakujemo dobro zimsko sezono, če le ne bo vreme zelo slabo, in dobro nadaljevanje sezone s termami," je pojasnila direktorica. Dodala je, da bodo začeli tudi z obnovo prav tako 40 let starega hotela. Obnovo bodo po njenih besedah krili s tekočih sredstev, potekala pa bo po nadstropjih.

Nova je električna in strojna inštalacija, oprema in bazenska tehnika. Bazena po velikosti niso spreminjali, so pa spremenili višino vode. Tri proge bodo še naprej globoke 2,20 metra, namenjene pa bodo treningom plavalnih društev. Ostali del bazena so dvignili na 1,30 metra, ogradili otroški bazenček, ki bo globok 30 centimetrov. Prvi bo tudi urejen dostop v bazen po stopnicah.

Cerkno ima termalno vodo, ki pride iz vrtine na površje pri 25 stopinjah Celzija. Za globlji del bazena jo bodo dogrevali na 29 stopinj Celzija, del bazena bo ogrevan tudi na 34 stopinj Celzija.

V sklopu mini term bodo na voljo tudi tri savne, in sicer finska, infra in turška, fitnes in soba za masaže. V prenovi je tudi velika terasa, novo je stavbno pohištvo, od starega dela je ostalo zgolj ogrodje.

Obisk bazena je bil do sedaj z vidika prihodkov praktično ničen, bil je dotrajan, ni več imel standarda, ki si ga gostje želijo, je dejala Božič Badaličeva. "Sedaj pa pričakujemo, da bo bazen za hotelske zimske goste predstavljal predvsem sprostitev po smučanju. Sezono bomo tako podaljšali tudi v pomlad, saj so mini terme zanimive predvsem za italijanske goste. Obenem so to najzahodnejše terme v Sloveniji," je dejala.

Direktorica pravi, da je povpraševanje italijanskih gostov veliko. Hotelsko ponudbo bodo združili tudi s kulinariko, zato si marca in aprila obetajo veliko več gostov. Poletni meseci so namenjeni predvsem pohodništvu in gorskemu kolesarjenju, za kar imajo urejeno posebno progo na smučišču.

Smučišče Cerkno že obratuje, izkupiček od predprodaje je bil po besedah direktorice letos še enkrat večji, in sicer se je z lanskih 66.000 evrov povečal na 145.000 evrov, število prodanih kart pa se je povečalo za 20 odstotkov. Večje številke direktorica pripisuje deloma prodaji preko novega sistema smučarskih kart. "V preteklih letih smo zaznali več zlorab, ko so se odrasli vozili z otroškimi kartami. Sedaj pa smo prešli na čipirane karte, s katerimi zlorabe niso možne," je dodala.

Trenutno so zasnežene tri proge. Božič Badaličeva pričakuje, da bo sezona odprta nepretrgoma do 15. marca, če le ne bo prekinitev zaradi vremena. Največ smučarjev pričakujejo od 23. decembra do 7. januarja, ko je Hotel Cerkno polno zaseden. Zasedenost potem pade na okoli 20 odstotkov, naraščati pa spet začne od 19. januarja pa do konca februarja. V času zimskih počitnic so trenutno na 80 odstotkih zasedenosti. Apartmaji na smučišču pa so polno zasedeni celotno sezono. Trenutno prevladujejo gostje s Hrvaške, Madžarske, letos prvič tudi italijanski gostje.