Turizem 17.10.2016 13:39

Triglavski narodni park z info točkami o trajnostni mobilnosti

Bohinj, 17. oktobra - V bohinjskem informacijskem središču Triglavskega narodnega parka so to soboto odprli info točko za trajnostno mobilnost Naj vas narava zapelje. Namenjena je promociji okolju prijaznega obiskovanja Julijskih Alp in osveščanju o negativnih vplivih motornega prometa. Takšno info točko načrtujejo tudi v Kobaridu.

Bohinj. Bohinjsko jezero, Triglavski narodni park, obala jezera, kopanje, turizem, kopalna voda. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Bohinj.
Bohinjsko jezero, Triglavski narodni park, obala jezera, kopanje, turizem, kopalna voda.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Info točka trajnostne mobilnosti vključuje animiran zemljevid Julijskih Alp s predstavitvijo naravnih in kulturnih posebnosti ter predlaga oblike trajnostne mobilnosti za obisk, od pohodništva in kolesarjenja do uporabe javnega prometa, so danes sporočili iz javnega zavoda Triglavski narodni park.

Info točka obsega tudi interaktivno spletno stran, ki uporabniku ponuja kombinirane možnosti rabe okolju prijazne mobilnosti za obisk naravnih in kulturnih znamenitosti. Hkrati je predstavljen kratek animiran film o obiskovanju Julijskih Alp brez osebnega vozila, v katerem nastopajo avtohtone vrste domačih živali, in sicer slovenska cika, bovška ovca in drežniški kozel.

Info točka trajnostne mobilnosti je predvidena tudi v Kobaridu v prostorih turistično-informacijskega centra Kobarid in info točke Triglavskega narodnega parka. Vzpostavitev omenjenih točk poteka v sodelovanju s partnerji projekta Celovito uvajanje okolju prijazne mobilnosti v Triglavskem narodnem parku za ohranjanje in pravo doživljanje narave s krajšim naslovom Parkiraj & doživi naravo.

Partnerji v projektu, sofinanciranem iz evropskih sredstev, so poleg Triglavskega narodnega parka še Občina Bohinj, Občina Kobarid, Turizem Bohinj, Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj, Posoški razvojni center ter Inštitut za slovensko narodopisje Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Projekt se osredotoča na Bohinjsko jezero in Krn s planinami, ki sta zaradi privlačnosti ohranjene naravne in kulturne dediščine zelo obiskani turistični območji. To je pozitivno za lokalni gospodarski razvoj, a netrajnostna mobilnost obiskovalcev s prevlado individualnega avtomobilskega prometa zelo ogroža naravo, predvsem v poletni sezoni.

S projektom želijo doseči večjo dostopnosti obeh vključenih naravnih vrednot za vse skupine obiskovalcev, povečati privlačnost njunega doživljanja in z zmanjšanjem obremenjenosti z individualnim motornim prometom prispevati k ohranjanju narave.